Lokum

De naam van deze website heeft twee onderdelen; cats en aghtamar. Katten natuurlijk omdat wij informatie artikelen over katten plaatsen. Maar naast katten is er iets anders wat een belangrijk onderdeel van mijn leven is. Nu vraagt u zich vast af, waarom Aghtamar?

Aghtamar is een klein Turks eiland. Ik kom zelf uit Turkije en ik ben geboren in een klein dorpje aan het meer genaamd Vanmeer (Van Gölü) in het oosten van Turkije. Onderin dit meer ligt het kleine eiland genaamd Aghtamar. Het eiland heeft een oppervlakte van 0,7 km² en ligt ongeveer 3 kilometer vanaf de zuidelijke kustlijn. Het eiland is onbewoond maar als je erom heen vaart zie je de natuurlijke schoonheden van het eiland.

Om terug te komen op mijn Turkse afkomst is de naam van deze pagina Lokum. Lokum word in het Nederlands ook wel Turks fruit genoemd. Het is een Turkse lekkernij die veel gegeten wordt in verschillende landen. De lekkernij bestaat voor een groot deel uit suiker of honing, fruit, kokos en gelei, soms met wat nootjes, en kan verschillende kleuren hebben.


Ik zou graag mijn eigen recept voor lokum met u delen.

Het maken van lokum kost weinig tijd (ongeveer een half uurtje) waarna het mengsel 8 uur moet opstijfen en afkoelen. Wees er dus zeker van dat u optijd begint als u zelf lokum wilt maken.

Stap 1:
Je begint met één schone sinaasappel (zorg dat je deze goed schoongeboent hebt). Hier rasp je de schil vanaf en je perst de sinaasappel uit. Dit breng je beide aan de kook met 50ml water. Vervolgens voeg je 250 gram suiker toe en roer je dit langzaam door.

Stap 2:
Meng 4 eetlepels maizena met 3 eetlepels water en 1 eetlepel citroensap en roer dit tot een glad papje. Voeg dit tweede mengsel al roerend toe aan het eerste mengsel. Zet dit ondertussen op hoog vuur voor ongeveer 5 minuten totdat het een stroperig mengsel word. Haal het vervolgens van het vuur.

Stap 3:
Week twee blaadjes witte gelatine 5 minuten in koud water. Knijp deze vervolgens goed uit en voeg dit al roerend aan het mengsel toe.

Stap 4:
25 gram gepelde pistache nootjes fijnhakken en door het mengsel roeren.

Dit was de laatste stap voor het maken van de lokum. Pak vervolgens een bakvorm, vet deze goed in en laat het geheel circa 8 uur afkoelen in de koelkast.

Voor het serveren van de lokum zijn ook nog wat aanwijzingen nodig. Snij de lokum in vierkantjes (grote mag zelf bepaald worden) en maak een mengsel van 1 eetlepel maizena en 3 eetlepels poedersuiker. Haal de blokjes hierdoor heen zodat alle kanten bedekt zijn.

Je kan de lokum ongeveer 2 weken bewaren in een afgesloten bak.

Veel plezier en eet smakelijk!

0 Shares
Back To Top